• Korps er gøy!

 

Velkommen til Ytrebygda skolekorps

Ytrebygda skolekorps er bydelens eget korps med musikanter fra 8 til 19 år. De fleste medlemmene våre har bakgrunn fra en av barneskolene i bydelen: Aurdalslia, Hjellestad, Liland, Skranevatnet eller Søreide. Vi er et brasskorps, som betyr at vi har messinginstrumenter i alle størrelser fra tuba til kornett, og slagverk. 

Hvorfor er det så kjekt å gå i korpset?
Musikantene vil sikkert svare mye forskjellig, som for eksempel:

  • Du lærer å mestre et instrument, noe du kan ha glede av hele livet. Uansett om du er nybegynner eller har spilt i ti år, finnes det utfordringer å bryne seg på. Å spille sammen med andre, og for et publikum, gir ekstra spilleglede.
  • Vi har ingen innbytterbenk – alle får være med. Helt fra du er fersk aspirant er du med på konserter, på turer og seminarer og selvfølgelig i 17. mai-toget.
  • Du blir kjent med andre barn, unge og voksne som er er glade i musikk, på tvers av kjønn, alder og skolekrets. 
  • Du får god trening i konsentrasjon og fokus, lærer å lytte til og samarbeide med andre.
  • Du får kjennskap til forskjellig musikk, alt fra klassiske perler til jazz, latinske rytmer, filmmusikk … og selvfølgelig kjente låter fra dagens populære artister.
  • Du lærer å lese noter og mye annet nyttig om musikk.

Når og hvor foregår det?

Korpsene har samspill på torsdager på Aurdalslia skole. I tillegg får du spilletime med egen lærer en gang i uken, her er mandag og onsdag de vanligste dagene. Vi bruker dyktige lærere fra Bergen kulturskole, pluss at de eldste medlemmene i korpset trår til og underviser de yngste. 

Spille i korps?

I skolekorpset lærer du å spille et instrument, du får oppleve samspill med de andre i korpset, og kan få en rikere forståelse og opplevelse av musikk. I tillegg har vi et godt miljø hvor yngre og eldre musikanter trives sammen. Her får alle være med og blir tatt vare på, i tillegg til alt man får lære, både sosialt og musikalsk.

Aspiranttiden

De fleste som begynner i korpset har liten eller ingen tidligere bakgrunn fra korps. Du trenger ikke kunne noter for å begynne – dette lærer du samtidig med den grunnleggende opplæringen på instrumentet. Vi har erfart at 3. eller 4. klasse er en fin alder å starte i, men det går helt fint å begynne seinere. Yngre elever kan også klare seg fint når motivasjonen er på plass og de får god drahjelp hjemme. Ta gjerne kontakt for en prat hvis du er usikker på når tiden er inne for å begynne å spille.

«Hvor mye må vi øve?» er det mange som spør om. Vi stresser ikke med hvor ofte eller mye du  øve i starten, men anbefaler heller å ha instrumentet lett tilgjengelig og spille litt så ofte du har tid og lyst. Det viktigste er å ha det kjekt og bli vant med å spille sammen. De fleste oppdager etter hvert at spillingen blir morsommere jo mer fortrolig du blir med instrumentet.

Samspill

Noe av det beste med korps er å spille sammen med andre. Vi starter derfor tidlig med aspirantsamspill i tillegg til individuelle spilletimer med egen lærer. I samspillet er en av de eldste musikantene i hovedkorpset dirigent, gjerne med hjelp av andre musikanter som instruktører på ulike instrumenter. Slik blir de nye tidlig kjent med eldre medlemmer i korpset, som ofte er populære forbilder. Julekonserten pleier å være aspirantenes aller første opptreden for publikum, etter 3-4 måneder med samspill.

Etter ett år som aspirant er det vanlig å begynne i juniorkorpset, hvor du treffer medlemmer fra ca. 9 til 12 år. Juniorene spiller masse gøy musikk, og deltar på konserter og konkurranser både på egen hånd og sammen med hovedkorpset. 

De eldre musikantene (fra ca. 12 år) spiller i hovedkorpset til og med tredje året på videregående. Korpset holder et høyt musikalsk nivå og har flere fine plasseringer fra førstedivisjon i NM de siste årene. De deltar også i lokale konkurranser gjennom året, noe som gir konkrete mål å jobbe frem mot.